Cytrynowo pistacjowa babka


Składniki:


  • 225g miękkiego masła
  • 225g cukru
  • otarta skorka z dwóch cytryn 
  • 4 jajka
  • 225g samorosnącej mąki
  • 60g pistacjowej pasty (przepis poniżej) 
  • 2 łyżki olejku cytrynowego
  • 1 łyżka mleka

Lukier:

  • sok z cytryny + ok 150g cukru pudru, pistacje do posypania.

Pistacjowa pasta- zmiksuj 80g pistacji z 2 łyżkami oliwy.
Utrzyj masło z cukrem i otartą skórką za pomocą miksera na puszystą jasną masę, następnie dodawaj pojedynczo jajka, stopniowo wsypuj mąkę bez przerwy mieszając. Rozdziel ciasto na dwie miski do jednej dodaj pastę pistacjową dokładnie wymieszaj, do drugiej olejek i mleko. Ciasto za pomocą łyżki przekładaj do natłuszczonej (staraj się nie mieszać kolorów) foremki ok 1l . Wstaw do nagrzanego piekarnika 180st. na 45-55 min do suchego patyczka po upieczeniu ciasto zostaw w otwartym piekarniku 15 min. Wymieszaj sok z cytryny z cukrem następnie nałóż na wystudzone ciasto posyp pistacjami. 

Komentarze