Składniki:
Czekoladę rozpuść w wodnej kąpieli dodaj śmietanę wymieszaj. Na
wystudzone ciasto nakładaj czekoladową masę naprzemiennie z
karmelem następnie delikatnie połącz za pomocą patyczka składniki tworząc finezyjne wzory.
- 4 jajka
- 250g masła
- 2 1/4 szk mąki samorosnącej
- 1/2 szk naturalnego kakao
- 1 łyżeczki sody
- 1 szk cukru
- 4 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione
- 1 1/2 szk mleka
do dekoracji:
Piekarnik rozgrzej 180 st.
Rozgrzej dużą patelnie na mocnym ogniu, dodaj masło i smaż ok 5 min na ciemno orzechowy kolor. Zdejmij z ognia i przelej do dużego naczynia, dodaj przesianą mąkę, kakao, sodę i resztę składników wymieszaj wszystko dokładnie. Przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wstaw do piekarnika na 1h i 10 min do suchego patyczka. Wystudź.
- 250g kwaśnej śmietany
- 200g dobrej jakościowo gorzkiej czekolady
- 1/2 szk karmelu z puszki
Piekarnik rozgrzej 180 st.
Rozgrzej dużą patelnie na mocnym ogniu, dodaj masło i smaż ok 5 min na ciemno orzechowy kolor. Zdejmij z ognia i przelej do dużego naczynia, dodaj przesianą mąkę, kakao, sodę i resztę składników wymieszaj wszystko dokładnie. Przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wstaw do piekarnika na 1h i 10 min do suchego patyczka. Wystudź.
Pyszne mokre czekoladowe ciasto, szybkie i proste w przygotowaniu, przechowywane w lodówce długo zachowa świeżość.
Komentarze
Prześlij komentarz