Ciasto bananowo karmelowe

Składniki:


  • 4 jajka
  • 250g masła
  • 2 1/4 szk mąki samorosnącej
  • 1/2 szk naturalnego kakao
  • 1 łyżeczki sody
  • 1 szk cukru
  •  4 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione
  •  1 1/2 szk mleka

do dekoracji:


  • 250g kwaśnej śmietany
  • 200g dobrej jakościowo gorzkiej czekolady 
  • 1/2 szk karmelu z puszki

Piekarnik rozgrzej 180 st.
Rozgrzej dużą patelnie na mocnym ogniu, dodaj masło i smaż ok 5 min na ciemno orzechowy kolor. Zdejmij z ognia i przelej do dużego naczynia, dodaj przesianą mąkę, kakao, sodę i resztę składników wymieszaj wszystko dokładnie. Przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wstaw do piekarnika na 1h i 10 min do suchego patyczka. Wystudź.
Czekoladę rozpuść w wodnej kąpieli dodaj śmietanę wymieszaj. Na wystudzone ciasto nakładaj czekoladową masę naprzemiennie z karmelem następnie delikatnie połącz za pomocą patyczka składniki tworząc finezyjne wzory.
Pyszne mokre czekoladowe ciasto, szybkie i proste w przygotowaniu, przechowywane w lodówce długo zachowa świeżość.























Komentarze