Drożdżówki z serem

Ciasto:

  • 35g drożdży, w tem. pokojowej
  • 3 łyżki cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 400g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 żółtka w tem. pokojowej
  • 100g bardzo miękkiego masła
Wymieszaj w naczyniu drożdże z 1 łyżką cukru, mlekiem i 2 łyżki mąki. Przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw na ok 10 min do powstania grubej piany. Pozostałą mąkę przesiej do dużej miski dodaj sól, resztę cukru wyrośnięte drożdże mieszaj łyżką, lub mikserem z końcówką hak przez ok 2 min po tym czasie zwiększ obroty na średnie, dodawaj stopniowo żółtka, miksuj przez ok 7 min po tym czasie dodaj masło i mieszaj 3 min. Ciasto powinno być elastyczne i przestać kleić się do miski / rąk w razie potrzeby podsyp odrobinę mąki. Uformuj kulę, przełóż do miski przykryj ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia na ok 1 h.

Masa serowa:
  • 400g ricotta lub innego twarogu
  • 1/4 szk cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • łyżka otartej skórki cytrynowej
  • 2 żółtka
Ser wymieszaj pozostałymi składnikami,  masa powinna być dość rzadka w razie potrzeby dodaj odrobinę mleka.

Wyrośnięte ciasto przełóż na wysypany blat mąką, rozwałkuj na prostokąt na który wyłóż masę serową którą rozsmaruj następnie złóż wzdłuż w 1/3 przykryj resztą ciasta, potnij na paski które następnie delikatnie skręć tworząc twisty.  Drożdżówki przełóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia przykryj ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia na 30 min. Bułeczki wstaw do nagrzanego 180 st piekarnika na 15 min powinny nabrać złotego koloru. Wystudzone bułeczki możesz ozdobić lukrem.


Komentarze