Curry z ciecierzycą i szpinakiem


Składniki
  • łyżek oliwy
  • ok 700g łopatki jagnięcej, pokrojonej na małe kawałki 
  • łyżeczki gorczycy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • łyżeczki chilli w proszku
  • łyżki przyprawy curry
  • 2 łyżeczki soli
  • drobno posiekany 5 cm kawałek imbiru
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 duże cebule, pokrojone w pióra
  • 2 puszki ciecierzycy
  • puszka posiekanych pomidorów w zalewie 
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleka kokosowego 
  • 200g szpinaku
  • Świeża kolendra
Duża patelnie rozgrzej na mocnym ogniu.
Dodaj oliwę i cebulę, smaż około 5 min. 
Następnie dodaj czosnek i imbir, mieszając smaż przez kolejne 2 min.
Dodaj wszystkie przyprawy  i smaż ok 2 min.
Dodaj mięso mieszając smaż ok 15 min do odparowania wody. 
Dodaj pomidory , odsączoną ciecierzyce i bulion, całość zagotuj.  Przykryj pokrywką, zmniejsz  płomień i duś do miękkości mięsa ok 2- 3h. 
Dodaj mleczko i szpinak gotuj ok 5min. w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą, podawaj z ulubionymi dodatkami. 

Komentarze