Składniki
- 6 łyżek oliwy
- ok 700g łopatki jagnięcej, pokrojonej na małe kawałki
- 2 łyżeczki gorczycy
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki chilli w proszku
- 2 łyżki przyprawy curry
- 2 łyżeczki soli
- drobno posiekany 5 cm kawałek imbiru
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 duże cebule, pokrojone w pióra
- 2 puszki ciecierzycy
- puszka posiekanych pomidorów w zalewie
- 250 ml bulionu warzywnego
- 200 ml mleka kokosowego
- 200g szpinaku
- Świeża kolendra
Duża patelnie rozgrzej na mocnym ogniu.
Dodaj oliwę i cebulę, smaż około 5 min.
Następnie dodaj czosnek i imbir, mieszając smaż przez kolejne 2 min.
Dodaj wszystkie przyprawy i smaż ok 2 min.
Dodaj mięso mieszając smaż ok 15 min do odparowania wody.
Dodaj pomidory , odsączoną ciecierzyce i bulion, całość zagotuj. Przykryj pokrywką, zmniejsz płomień i duś do miękkości mięsa ok 2- 3h.
Dodaj mleczko i szpinak gotuj ok 5min. w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą, podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz