Składniki:
- 3 łyżki oliwy
- 1 kg udźca jagnięcego
- 2 cebule, drobno posiekane
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 gałązki tymianku
- liść laurowy
- miąższ z 4 pomidorów
- 4 duże słodkie jabłka, obrane i pokrojone w talarki
- 1 1/2 szk białego wina
- 1 szk bulionu wołowego
- prażone piniowe orzeszki do posypania
Na dużej patelni rozgrzej oliwę i obsmaż mięso z każdej strony na złoty kolor, odstaw. Na tą samą patelnie dodaj cebulę i czosnek, smaż mieszając do miękkości, następnie dodaj tymianek, liść,
pomidory, jabłka i mięso, dopraw solą i pieprzem dolej wino poczeka ąż połowa odparuje. Przełóż składniki do naczynia do zapiekania, dolej bulion i wstaw do nagrzanego 180 st. piekarnika na 1 1/2h. Upieczone mięso posyp prażonymi orzeszkami, podawaj z ulubionymi dodatkami w moim przypadku z ziemniaczanymi talarkami.
Komentarze
Prześlij komentarz