Jagnięcina pieczona w jabłkach

Składniki:


  • łyżki oliwy
  • 1 kg udźca jagnięcego
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 gałązki tymianku
  • liść laurowy
  • miąższ z 4 pomidorów
  • 4 duże słodkie jabłka, obrane i pokrojone w talarki
  •  1 1/2 szk białego wina
  • 1 szk bulionu wołowego
  • prażone piniowe orzeszki do posypania

Na dużej patelni rozgrzej oliwę i obsmaż mięso z każdej strony na złoty kolor, odstaw. Na tą samą patelnie dodaj cebulę i czosnek, smaż mieszając do miękkości, następnie dodaj tymianek, liść,
pomidory, jabłka i mięso, dopraw solą i pieprzem dolej wino poczeka ąż połowa odparuje. Przełóż składniki do naczynia do zapiekania, dolej bulion i wstaw do nagrzanego 180 st. piekarnika na 1 1/2h. Upieczone mięso posyp prażonymi orzeszkami, podawaj z ulubionymi dodatkami w moim przypadku z ziemniaczanymi talarkami.

Komentarze