Sernik na zimno z galaretką i truskawkami

Składniki:


  • galaretka truskawkowa
  • 500g truskawek, pokrojonych w talarki 
  • łyżka żelatyny w proszku
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 500g mascarpone
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szk cukru
  • łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • biszkopty

Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wystudź.
Foremkę keksówki nasmaruj olejem, wlej odrobinę galaretki takżeby zakryć dno ułóż warstwę truskawek i wstaw do lodówki do stężenia, czynność poważaj, ostatnią porcję wstaw na 30 min. Żelatynę rozpuść w wodzie według instrukcji. Śmietanę ubij na sztywno. Za pomocą miksera wymieszaj mascarpone z jogurtem,cukrem i wanilią następnie za pomocą łyżki połącz z wcześniej ubitą śmietaną żelatyną. Przelej do foremki z galaretką na wierzch ułóż biszkopty delikatnie dociśnij i wstaw do lodówki na min 4 godz najlepiej na całą noc. Stężały sernik obracając przełóż na talerz.

Komentarze