Curry:
- 1 kg udźca z kurczaka, bez skóry i kości
- 1/2 szk jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek oliwy
- 3 gałązki liści curry
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 2 łyżki posiekanego świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 czerwone papryczki chilli, drobno posiekane
- 250g pomidorów,posiekanych bez skóry i pestek
Mięso oczyść z tłuszczu i podziel na mniejsze kawałki.
Jogurt wymieszaj z cuminem, kurkumą, solą i z sokiem z cytryny dodaj kurczaka wymieszaj dokładnie i odstaw do marynaty ma min 30 min.
Rozgrzej dużą nieprzywierającam patelnie, dodaj 2 łyżki oliwy i obsmaż na złoty kolor połowę kurczaka. Zdejmij z patelni dodaj kolejne 2 łyżki oliwy i resztę kurczaka smaż na złoty kolor,
pozostałą marynatę zachowaj. Rozgrzej duże naczynie dodaj 2
łyżki oliwy, liście curry, cebulę, imbir, czosnek i papryczki smaż mieszając ok 10 min następnie dodaj pomidory zachowaną marynatę i kurczaka. Gotuj 15- 30 min do miękkości mięsa.
Jogurt wymieszaj z cuminem, kurkumą, solą i z sokiem z cytryny dodaj kurczaka wymieszaj dokładnie i odstaw do marynaty ma min 30 min.
Rozgrzej dużą nieprzywierającam patelnie, dodaj 2 łyżki oliwy i obsmaż na złoty kolor połowę kurczaka. Zdejmij z patelni dodaj kolejne 2 łyżki oliwy i resztę kurczaka smaż na złoty kolor,
pozostałą marynatę zachowaj. Rozgrzej duże naczynie dodaj 2
łyżki oliwy, liście curry, cebulę, imbir, czosnek i papryczki smaż mieszając ok 10 min następnie dodaj pomidory zachowaną marynatę i kurczaka. Gotuj 15- 30 min do miękkości mięsa.
Posypka:
Piekarnik rozgrzej 180 st i upraż orzeszki na złoty kolor ok 10 min. W czasie kiedy orzeszki pieką się wymieszaj resztę składników dodaj pokruszone uprażone orzeszki całość wymieszaj dokładnie. Tak przygotowaną posypką posyp wcześniej przygotowanego kurczaka.
Sałatka:
- 3/4 szk orzeszków ziemnych
- 1 łyżka oliwy
- sól
- otarta skórka z dwóch limonek
- 1/2 łyżeczki chilli w proszku
- drobno posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
Piekarnik rozgrzej 180 st i upraż orzeszki na złoty kolor ok 10 min. W czasie kiedy orzeszki pieką się wymieszaj resztę składników dodaj pokruszone uprażone orzeszki całość wymieszaj dokładnie. Tak przygotowaną posypką posyp wcześniej przygotowanego kurczaka.
Sałatka:
- 2 miękkie awokado, pokrojone w talarki
- 1 zielony ogórek, wypestkowany, pokrojony w talarki
- 4 gałązki szczypioru z cebulką, posiekane
- ulubiona zielona sałata podzielona na małe kawałki
- zielone chilli, drobno posiekane
- 2 łyżki soku z limonki
- 1/4 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
Sok z limonki wymieszaj z cukrem, oliwą i solą. Pozostałe składniki połącz ze sobą i polej dresingiem. Podawaj z kurczakiem.
Komentarze
Prześlij komentarz