Curry z kurczakiem w orzechowej posypce z sałatką

Curry:

  • 1 kg udźca z kurczaka, bez skóry i kości 
  • 1/2 szk jogurtu naturalnego
  • łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka soli
  • łyżki soku z cytryny
  • łyżek oliwy
  • 3 gałązki liści curry
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • łyżki posiekanego świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 czerwone papryczki chilli, drobno posiekane 
  • 250g pomidorów,posiekanych bez skóry i pestek

Mięso oczyść z tłuszczu i podziel na mniejsze kawałki.
Jogurt wymieszaj z cuminem, kurkumą, solą i z sokiem z cytryny dodaj kurczaka wymieszaj dokładnie i odstaw do marynaty ma min 30 min.
Rozgrzej dużą nieprzywierającam patelnie, dodaj 2 łyżki oliwy i obsmaż na złoty kolor połowę kurczaka. Zdejmij z patelni dodaj kolejne 2 łyżki oliwy i resztę kurczaka smaż na złoty kolor,
pozostałą marynatę zachowaj. Rozgrzej duże naczynie dodaj 2
łyżki oliwy, liście curry, cebulę, imbir, czosnek i papryczki smaż mieszając ok 10 min następnie dodaj pomidory zachowaną marynatę i kurczaka. Gotuj 15- 30 min do miękkości mięsa.

Posypka:


  • 3/4 szk orzeszków ziemnych
  • łyżka oliwy
  • sól
  • otarta skórka z dwóch limonek 
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku 
  • drobno posiekany ząbek czosnku 
  • łyżka startego świeżego imbiru

Piekarnik rozgrzej 180 st i upraż orzeszki na złoty kolor ok 10 min. W czasie kiedy orzeszki pieką się wymieszaj resztę składników dodaj pokruszone uprażone orzeszki całość wymieszaj dokładnie. Tak przygotowaną posypką posyp wcześniej przygotowanego kurczaka. 

Sałatka:


  • 2 miękkie awokado, pokrojone w talarki
  • 1 zielony ogórek, wypestkowany, pokrojony w talarki 
  • 4 gałązki szczypioru z cebulką, posiekane
  • ulubiona zielona sałata podzielona na małe kawałki 
  • zielone chilli, drobno posiekane
  • łyżki soku z limonki
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli

Sok z limonki wymieszaj z cukrem, oliwą i solą. Pozostałe składniki połącz ze sobą i polej dresingiem. Podawaj z kurczakiem.

Komentarze