Wiosenna sałatka ze szparagami truskawkami i serem halloumi

Składniki:


  • 10 szt szparagów
  • łyżka oliwy
  • 200g sera halloumi, pokrojony w talarki
  • 200g truskawek, pokrojone w talarki
  • 200g pomidorków koktajlowych, pokrojone w ćwiartki 
  • 100g rukoli
  • mały owoc granatu

Dressing:


  • 1/4 szk oliwy
  • sok wyciśnięty z dwóch cytryn 
  • łyżka miodu płynnego
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
 Wszystkie składniki dressingu wymieszaj w słoiczku.
Zdrewniałe końcówki szparagów odłam i wyrzuć. Zagotuj osolonąwodę w garnku, wrzuć szparagi i gotuj ok 4-6 min. Odstaw do wystudzenia, następnie pokrój na cienkie paski.
Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż ser na złoty kolor, odstaw.
W dużej misce lub na talerzu wymieszaj rukolę z pomidorkami, truskawkami, dodaj szparagi,ser i pestki z granatu, polej dressingiem.

Komentarze