Grapefruitowa babka

Składniki:


  • 250g miękkiego masła
  • 1 1/3 szk cukru
  • 4 jajka
  • otarta skórka z 2 grapefruitów 
  • 1/2 szk soku grapefruita
  • 2 szk mąki
  • łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:


  • 2 szk cukru pudru 
  • sok z 1 grapefruita

Natłuść formę (20 cm) do babki a następnie wysyp mąką.
Masło utrzyj z cukrem na puszystą jasną masę, stopniowo wciąż ucierając dodawaj jajka. Ucierając dodaj skórkę i sok z grapefruita, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę przelej do formy i wstaw do nagrzanego 180 st piekarnika na 1 h do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudź. Do cukru pudru stopniowo dodawaj sok i mieszaj tak żeby powstał błyszczący lukier, polej wystudzoną babkę.

Komentarze