Składniki:
Lukier:
Natłuść formę (20 cm) do babki a następnie wysyp mąką.
- 250g miękkiego masła
- 1 1/3 szk cukru
- 4 jajka
- otarta skórka z 2 grapefruitów
- 1/2 szk soku grapefruita
- 2 szk mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
- 2 szk cukru pudru
- sok z 1 grapefruita
Natłuść formę (20 cm) do babki a następnie wysyp mąką.
Masło utrzyj z cukrem na puszystą jasną masę, stopniowo wciąż ucierając dodawaj jajka. Ucierając dodaj skórkę i sok z grapefruita, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę przelej do formy i wstaw do nagrzanego 180 st piekarnika na 1 h do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudź. Do cukru pudru stopniowo dodawaj sok i mieszaj tak żeby powstał błyszczący lukier, polej wystudzoną babkę.
Komentarze
Prześlij komentarz