Cytrynowo serowa babka z mąką kukurydzianą

Składniki :


  • 220g masła
  • 220g cukru
  • 3 jajka
  • 220g mąki migdałowej
  • 120g mąki kukurydzianej 
  • otarta skórka z dwóch cytryn sok z jednej cytryny
  • 200 sera ricotta
  • 2 szk cukru pudru
  • łyżka pulpy z marakuj

Piekarnik rozgrzej 160/180 st Formę do babki dobrze natłuść.
Zmiksuj masło z cukrem ok 8-10 min do puszystej jasnej masy, następnie stopniowo dodawaj jajka, mąkę, polentę, skórkę i sok z cytryny,ricottę, dokładnie wymieszaj.Ciasto przelej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 45- 60 min do suchego patyczka, po tym czasie piekarnik otwórz i zostaw ciasto w nagrzanym piekarniku na 10 min następnie wystudź na kratce . Cukier wymieszaj z marakują możesz dodać kilka kropel przegotowanej wody żeby rozrzedzić lukier polej wystudzone ciasto.

Komentarze