Jagnięcy tagine (tadżin) z kuskusem

Jagnięcina:


  • 1 kg jagnięciny ( łopatka lub udziec )pokrojona w kostkę ok 4 cm
  • page1image3862240łyżeczka cuminu, mielonej kolendry, imbiru w proszku, cynamonu i pieprzu
  • łyżka oliwy
  • 2 duże cebule, pokrojone w pióra 
  • 1 szk suszonych śliwek
  • 1/2 szk rodzynek
  • 1/2 szk migdałów w słupkach
  • świeża mięta i sól do smaku

Mięso wymieszaj z przyprawami i odstaw do marynaty na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Oliwę rozgrzej w naczyniu do tagine lub innym o grubym dnie, dodaj cebulę i mieszając smaż do miękkości, następnie dodaj zamarynowane mięso. Obsmaż na złoty kolor, zalej wodą, zagotuj, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień na mały i duś ok 2 godz. Po tym czasie dodaj śliwki, rodzynki i migdały gotuj przez chwilę, dopraw solą, przed podaniem posyp miętą.

Kuskus:

  • 3 szk kuskusu
  • 1/2 szk posiekanych pistacji
  • 1/2 szk suszonych porzeczek
  • 1/2 rodzynek
  • 1/2 szk posiekanych suszonych moreli 1 łyżka masła
  • 1 szk gorącego bulionu drobiowego
  • 2 szk wrzątku

Kuskus wsyp do miski, dodaj orzechy i bakalie, masło, zalej bulionem i gotującą się wodą ,przykryj i odstaw na 8 min. Po tym czasie, rozgnieć delikatnie widelcem i podawaj z jagnięciną.

Komentarze