Jagnięcina:
- 1 kg jagnięciny ( łopatka lub udziec )pokrojona w kostkę ok 4 cm
- 1 łyżeczka cuminu, mielonej kolendry, imbiru w proszku, cynamonu i pieprzu
- 1 łyżka oliwy
- 2 duże cebule, pokrojone w pióra
- 1 szk suszonych śliwek
- 1/2 szk rodzynek
- 1/2 szk migdałów w słupkach
- świeża mięta i sól do smaku
Mięso wymieszaj z przyprawami i odstaw do marynaty na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Oliwę rozgrzej w naczyniu do tagine lub innym o grubym dnie, dodaj cebulę i mieszając smaż do miękkości, następnie dodaj zamarynowane mięso. Obsmaż na złoty kolor, zalej wodą, zagotuj, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień na mały i duś ok 2 godz. Po tym czasie dodaj śliwki, rodzynki i migdały gotuj przez chwilę, dopraw solą, przed podaniem posyp miętą.
Kuskus:
Oliwę rozgrzej w naczyniu do tagine lub innym o grubym dnie, dodaj cebulę i mieszając smaż do miękkości, następnie dodaj zamarynowane mięso. Obsmaż na złoty kolor, zalej wodą, zagotuj, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień na mały i duś ok 2 godz. Po tym czasie dodaj śliwki, rodzynki i migdały gotuj przez chwilę, dopraw solą, przed podaniem posyp miętą.
Kuskus:
- 3 szk kuskusu
- 1/2 szk posiekanych pistacji
- 1/2 szk suszonych porzeczek
- 1/2 rodzynek
- 1/2 szk posiekanych suszonych moreli 1 łyżka masła
- 1 szk gorącego bulionu drobiowego
- 2 szk wrzątku
Kuskus wsyp do miski, dodaj orzechy i bakalie, masło, zalej bulionem i gotującą się wodą ,przykryj i odstaw na 8 min. Po tym czasie, rozgnieć delikatnie widelcem i podawaj z jagnięciną.
Komentarze
Prześlij komentarz