Pierogi z jagnięciną i masłem czosnkowym

Ciasto:


  • 1 jajko
  • 200 g mąki + do podsypania 
  • 1/4 szk ciepłej wody

Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie, następnie wyrabiaj przez ok 5 min ciasto powinna być sprężyste. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30 min do odpoczynku, w między czasie przygotuj farsz.

Farsz:


  • 250 g mielonej jagnięciny
  • 1/2 cebuli, bardzo drobno posiekanej 
  • 1/4 szk posiekanej natki pietruszki
  •  1/4 łyżeczki soli
  • 100 g masła
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w talarki 
  • sól do smaku

W misce wymieszaj mięso z natką cebulą i solą. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię dodaj masło i czosnek, od czasu do czasu mieszaj, smaż do momentu aż czosnek nabierze złotego koloru, dopraw solą do smaku. Ciasto razwałkuj, wytnij według uznania następnie rozłóż farsz, brzegi możesz delikatnie zmoczyć wodą następnie sklej, gotuj w osolonej wodzie przez ok 3 min po wypłynięciu, podawaj z masłem.

Komentarze