Pieczona jagnięcina z zasmażanymi buraczkami

Składniki:


  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • łyżki majeranku
  • łyżki oliwy
  • 1 udziec jagnięcy, bez kości 
  • średnie buraki, starte na tarce na małych oczkach 
  • łyżka gorczycy
  • 1/4 szk rodzynek
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 50 ml oliwy

Wymieszaj skórkę z czosnkiem majerankiem i oliwą ( 3 łyżki). Mięso rozłóż tak żeby powstał jak największy płaski kawałek natrzyj wcześniej przygotowaną marynatą i odstaw. Rozgrzej grill lub bardzo dużą patelnie, obsmaż mięso ok 1 min z każdej strony, następnie przełóż do naczynia do zapiekania i wstaw na 1 godzinędo piekarnika 160 st. W między czasie przygotuj buraki. Rozgrzejduża patelnie dodaj buraki i smaż mieszając ok 3 min następnie dodaj gorczycę, rodzinki, ocet i oliwę smaż ok 1-2. Upieczone mięso podawaj z burakami

Komentarze