Grillowany udziec jagnięcy z sałatką tabbouleh z quinoa

Składniki:


  • ok 1,5 kg udziec jagnięcy,
  • łyżka nasion kolendry w proszku 
  • łyżeczka kuminu, w proszku
  • łyżeczki płatków chilli
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 
  • łyżka otartej skórki z cytryny
  • łyżeczki tymianku
  • łyżki oliwy

Mięso postaraj się rozkroić tak żeby powstał jak największy kawałek. Wszystkie przyprawy wymieszaj następnie natrzyj mięso i odstaw do marynowania na 3 h a najlepiej na cała noc.
Rozgrzej grill i smaż mięso ok 8-10 min z każdej strony, następie odstaw w ciepłe miejsce na 10 min do odpoczynku.

Sałatka:


  • 1 szk quinoa ( komosy ryżowej)
  • 2 szk posiekanej natki pietruszki
  • 1 szk posiekanych liści mięty
  • łodygi szczypioru, drobno posiekane
  • 200 g małych pomidorków, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 ogórek szklarniowy, wypestkowany i pokrojony w kostkę
  • 1/4 szk soku z cytryny
  • 1/4 szk oliwy

Quinoe ugoruj zgodnie z instrukcją na opakowaniu wystudź. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki. Podawaj z mięsem.

Komentarze