Składniki:
Piekarnik rozgrzej 180 st, natłuść blaszkę do pieczenia o wymiarach ok 20x20
Ubij masło z cukrem i skórką pomarańczową na puszystą masę
stopniowo dodawaj jajka. Następnie dodaj przesianą mąkę, imbir i
daktylową masę wszystko dokładnie wymieszaj. Wstaw do
piekarnika na 1h i 10 min. 15 min przed końcem pieczenia ciasto
możesz przykryć folią aluminiową żeby się nie przypiekło .
Sos:
Wszystkie składniki zagotuj na małym ogniu przez 2 min .
Ciasto możesz podawać 5 min po upieczeniu z dodatkiem sosu lodami lub bitą śmietaną. Doskonale smakuje na zimno lub odgrzewane.
- 1 3/4 szk. posiekanych daktyli
- 1 1/2 szk świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1 1/2 łyżeczki sody
- 125 g miękkiego masła
- 1 szk brązowego cukru
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- 3 jajka
- 1 1/2 szk mąki samorosnącej
- 1/3 szk kandyzowanego imbiru
Piekarnik rozgrzej 180 st, natłuść blaszkę do pieczenia o wymiarach ok 20x20
Do garnka wrzuć daktyle i sok pomarańczowy zagotuj zmniejsz
ogień i gotuj ok 5 min. Zdejmij z ognia dodaj sodę dokładnie
wymieszaj, odstaw do wystudzenia.
Sos:
- 100 g masła
- 1 szk brązowego cukru
- 300 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżeczki waniliowej pasty
- 1/4 szk whisky
Wszystkie składniki zagotuj na małym ogniu przez 2 min .
Ciasto możesz podawać 5 min po upieczeniu z dodatkiem sosu lodami lub bitą śmietaną. Doskonale smakuje na zimno lub odgrzewane.
Komentarze
Prześlij komentarz