Ciasto zimowe z kremowo maślanym sosem z dodatkiem whisky

Składniki:



  • 1 3/4 szk. posiekanych daktyli
  • 1 1/2 szk świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 szk brązowego cukru
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 3 jajka
  • 1 1/2 szk mąki samorosnącej
  • 1/3 szk kandyzowanego imbiru

Piekarnik rozgrzej 180 st, natłuść blaszkę do pieczenia o wymiarach ok 20x20
Do garnka wrzuć daktyle i sok pomarańczowy zagotuj zmniejsz ogień i gotuj ok 5 min. Zdejmij z ognia dodaj sodę dokładnie wymieszaj, odstaw do wystudzenia.
Ubij masło z cukrem i skórką pomarańczową na puszystą masę stopniowo dodawaj jajka. Następnie dodaj przesianą mąkę, imbir i daktylową masę wszystko dokładnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika na 1h i 10 min. 15 min przed końcem pieczenia ciasto możesz przykryć folią aluminiową żeby się nie przypiekło .

Sos:


  •   100 g masła
  • 1 szk brązowego cukru
  • 300 ml śmietanki kremówki 
  • 2 łyżeczki waniliowej pasty 
  • 1/4 szk whisky 

Wszystkie składniki zagotuj na małym ogniu przez 2 min .
Ciasto możesz podawać 5 min po upieczeniu z dodatkiem sosu lodami lub bitą śmietaną. Doskonale smakuje na zimno lub odgrzewane.

Komentarze