Składniki:
- olej w sprayu
- 4 jajka, w pokojowej tem.
- 2/3 szk cukru + do posypania
- 1 łyżka waniliowej pasty
- 1/2 szk mąki samorosnącej
- 3 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/4 szk mąki migdałowej
- 2 łyżki gorącej wody
- 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych
Natłuść olejem płaską blachę o wymiarach 26 cm x 32 cm,
następnie wyłóż papierem do pieczenia tak żeby wystawało ok 2cm, papier natłuść.
Ubij jajka z cukrem i wanilią za pomocą miksera na puszystą jasną
masę, do ubitych jajek przesiej mąkę i imbir, dodaj wodę, wszystko
dokładnie wymieszaj ciasto przelej na blachę wyrównaj, wstaw do
nagrzanego piekarnika 190 st na 10 min. Upieczone ciasto powinno
być sprężyste przy dotyku.
Przygotuj papier do pieczenia wielkości ciasta i ręcznik kuchenny. Papier rozłóż na ręczniku posyp cukrem. Ciasto bezpośrednio po upieczeniu przerzuć na papier posypany cukrem i delikatnie usuń papier z pieczenia następnie zwiń tworząc roladę i odstaw do wystudzenia.
Krem:
Czekoladę rozpuść w gorącej kąpieli z 1/4 szk śmietanki dokładnie wymieszaj wystudź i wstaw do lodówki na 30 min. Resztę śmietany ubij za pomocą miksera, następnie połącz za pomocą łyżki z wstydzoną czekoladową masą. Wystudzone ciasto przełóż masą, koniec rolady odkrój i przyłóż tak żeby powstał konar, całość posmaruj resztą kremu i posyp migdałami schłodź przed podaniem.
Przygotuj papier do pieczenia wielkości ciasta i ręcznik kuchenny. Papier rozłóż na ręczniku posyp cukrem. Ciasto bezpośrednio po upieczeniu przerzuć na papier posypany cukrem i delikatnie usuń papier z pieczenia następnie zwiń tworząc roladę i odstaw do wystudzenia.
Krem:
- 100 g białej czekolady
- 400 ml śmietany kremówki 48%
Czekoladę rozpuść w gorącej kąpieli z 1/4 szk śmietanki dokładnie wymieszaj wystudź i wstaw do lodówki na 30 min. Resztę śmietany ubij za pomocą miksera, następnie połącz za pomocą łyżki z wstydzoną czekoladową masą. Wystudzone ciasto przełóż masą, koniec rolady odkrój i przyłóż tak żeby powstał konar, całość posmaruj resztą kremu i posyp migdałami schłodź przed podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz