Gulasz:
W garnku z przykrywką rozgrzej oliwę i partiami obsmaż mięso, odstaw na bok. Do garnka wrzuć cebulę, czosnek i boczek, mieszając smaż do złotego koloru, następnie dolej wino i wodę, dodaj mięso, liść, tymianek, pomidory i oliwki zagotuj zmniejsz ogień przykryj pokrywką i duś przez godzinę. W między czasie przygotuj puree.
- 4 łyżki oliwy
- ok 1 kg łopatki jagnięcej, pokrojonej w grubą kostkę
- 1 duża cebula, posiekana w kostkę
- 4 ząbki czosnku , drobno posiekane
- 50ml białego wina
- 1/4 szk wody
- liść laurowy
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 200g boczku, pokrojonego w cieniutkie paseczki
- 200g pomidorów w puszce
- 1/4 szk czarnych oliwek
W garnku z przykrywką rozgrzej oliwę i partiami obsmaż mięso, odstaw na bok. Do garnka wrzuć cebulę, czosnek i boczek, mieszając smaż do złotego koloru, następnie dolej wino i wodę, dodaj mięso, liść, tymianek, pomidory i oliwki zagotuj zmniejsz ogień przykryj pokrywką i duś przez godzinę. W między czasie przygotuj puree.
Puree:
Brokuł gotuj przez ok 7-10 min odcedź. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, odcedź dodaj brokuł ser i mleko zmiksuj za pomocą blendera. Ugotowany gulasz podawaj z puree.
- duży brokuł
- 2 duże ziemniaki
- sól
- 200 g sera feta
- 1/2 szk mleka
Brokuł gotuj przez ok 7-10 min odcedź. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, odcedź dodaj brokuł ser i mleko zmiksuj za pomocą blendera. Ugotowany gulasz podawaj z puree.
Komentarze
Prześlij komentarz