Navarin d'agneau - gulasz jagnięcy

Gulasz:


  • łyżki oliwy
  • ok 1 kg łopatki jagnięcej, pokrojonej w grubą kostkę
  • 1 duża cebula, posiekana w kostkę
  • 4 ząbki czosnku , drobno posiekane
  • 50ml białego wina
  • 1/4 szk wody
  • liść laurowy
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 200g boczku, pokrojonego w cieniutkie paseczki 
  • 200g pomidorów w puszce
  • 1/4 szk czarnych oliwek

W garnku z przykrywką rozgrzej oliwę i partiami obsmaż mięso, odstaw na bok. Do garnka wrzuć cebulę, czosnek i boczek, mieszając smaż do złotego koloru, następnie dolej wino i wodę, dodaj mięso, liść, tymianek, pomidory i oliwki zagotuj zmniejsz ogień przykryj pokrywką i duś przez godzinę. W między czasie przygotuj puree.

Puree:


  • duży brokuł
  • 2 duże ziemniaki 
  • sól
  • 200 g sera feta 
  • 1/2 szk mleka

Brokuł gotuj przez ok 7-10 min odcedź. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, odcedź dodaj brokuł ser i mleko zmiksuj za pomocą blendera. Ugotowany gulasz podawaj z puree.

Komentarze