Ciasto migdałowo czekoladowe



Składniki:



  • masło do wysmarowania formy i cukier do wysypania 
  • 250g miękkiego masła
  • 250 g cukru
  • 5 jajek, w pokojowej tem.
  • 250 g zmielonych migdałów,
  • 50 g migdałów, blanszowanych i grubo posiekanych 
  • 125g gorzkiej czekolady 70%, grubo posiekanej
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • otarta skórka z 1/2 cytryny
  • cukier puder do posypania

Spód tortownicy wyłóż papierem następnie całość wysmaruj masłem i wysyp cukrem. Piekarnik nagrzej 180 st.
 Masło i cukier utrzyj za pomocą miksera na jasną i puszystą masę następnie stopniowo ciągle ucierając dodawaj jajka, zmielone migdały, siekane migdały, czekoladę, wanilię i skórkę całość dobrze wymieszaj przelej do tortownicy wstaw do piekarnika na 35-40 min do suchego patyczka. Ciasto wystudź i posyp cukrem pudrem.

Komentarze