Składniki:
- masło do wysmarowania formy i cukier do wysypania
- 250g miękkiego masła
- 250 g cukru
- 5 jajek, w pokojowej tem.
- 250 g zmielonych migdałów,
- 50 g migdałów, blanszowanych i grubo posiekanych
- 125g gorzkiej czekolady 70%, grubo posiekanej
- 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
- otarta skórka z 1/2 cytryny
- cukier puder do posypania
Spód tortownicy wyłóż papierem następnie całość wysmaruj masłem i wysyp cukrem. Piekarnik nagrzej 180 st.
Masło i cukier utrzyj za pomocą miksera na jasną i puszystą masę następnie stopniowo ciągle ucierając dodawaj jajka, zmielone migdały, siekane migdały, czekoladę, wanilię i skórkę całość dobrze wymieszaj przelej do tortownicy wstaw do piekarnika na 35-40 min do suchego patyczka. Ciasto wystudź i posyp cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz